История на разпространението и борба с дървениците

Първото местообитание на дървениците най-вероятно са били пещерите, които били обитавани от хора и прилепи. За първи път дървениците се споменават в древногръцките източници през 400 г. пр. Н. Е. По-късно Аристотел пише за тях. В „Естествена история“ Плиний свързва дървениците с лечение на ушни инфекции и ухапвания от змии. Вярата в медицинската стойност на дървениците е съществувала до 18 век. Тогава било предложено да се лекува истерията с дървеници.

Леговища на дървеници

Първите споменавания за дървеници във Франция са намерени в документи, през 13 век, в Германия през 11 век, в Англия в края на 16, докато до края на 17 век те са много оскъдни. През 16 век завоевателите на Новия свят ги довеждат на американския континент. В Централна Азия като паразит дървеницата започва да се появява едва през шейсетте години на XIX век с пристигането на туркестанските руски войски.

В продължение на 20 години дървеницата се появява във всички градове и села на Туркестан. В допълнение към човешките жилища в природата могат да се срещнат и дървеници, обитаващи хралупи на дървета, пещери, птичи гнезда, дупки на животни. Известно е, че се намират и в подземната пещера Бакхарден на Туркменистан. Пещерата е разположена на северния склон на Копет-Даг и е недостъпна за хората.

Дървеници имало и в онази част, която е напълно лишена от светлина; тук те се хранели от прилепи и дори във водата на подземно езеро, където дори има струпване от тези животни върху сводовете на пещерата. Също така, дървеницата се установява в гнездата на врабчета и лястовици, подредени върху човешки сгради. Доказано е, че птиците също могат да бъдат носители на това насекомо.

Мебели с дървеници

Още в далечното минало хората започнали да засичат дървеници в леглата си. Известни световни писатели пишели за тях. Едно такова доказателство е с творбите на Толстой. Той отбелязва в книгата си, че буболечките са много хитри насекоми. Писателят поставя леглото си в средата на стаята и всеки от краката поставя в съд с вода на под. Установил, че буболечките започват да му скачат от тавана!

За разлика от миналото днес човечеството е открило много съвременни и бързи методи за справяне с досадните почти неуловими буболечки. За тях има фирми, които правят професионални пръскания срещу дървеници, които гарантират пълното избавяне от подобна напаст.

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.